[صفحه ی اصلی] کوفی مربعی در معماری


کوفی مربعی در معماری


 
کوفی مربعی در معماری بنا ها به ترتیب کشورها.
 
 

افغانستان

 
 
 
آرامگاه خواجه عبدالله انصاری
 
الگوهایی از کوفی مربعی موجود در بنای آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در شهر هرات افغانستان. این مجموعه بنا شامل معبد و آرامگاه جناب خواجه عبدالله انصاری است که در سال 477 هجری شمسی وفات یافت. الگوهایی از کوفی مربعی موجود در بنای آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در شهر هرات افغانستان. دستور ساخت آرامگاه که قبر خواجه در آن واقع است، توسط تیمور داده شد، و توسط معمار قوام الدین شیرازی در سال 804 به اتمام رسید
 
 

آذربایجان

 
 
 
مقبره ی گودی خاتون، کاراباگلار، آذربایجان
 
مقبره ی گودی خاتون در فاصله ی سالهای 714 و 717 هجری شمسی توسط خاکم ایلخانی، ابوسعید بهادرخان(695-714)، برای جهان گودی خاتون ساخته شد
 
 

چین

 
 
 
مقبره ی تغلق تیمور
 
قبر تغلق تیمور- فرمانروای مغولستان- که در هوچنگ، زینجیانگ واقع شده است. این بنا در سال 742 در پی مرگ تغلق تیمور خان (738 تا 742) ساخته شد.
 
 

ایران

 
 
 
گنبد الله الله، قسمتی از بقعه ی شیخ صفی در اردبیل
 
بقعه ی شیخ صفی در اردبیل توسط پسر وی، شیخ صدرالدین؛ پس از مرگ شیخ صفی در 713 هجری شمسی (735 هجری قمری) ساخته شد. گنبد الله الله قبر شیخ صفی را پوشش داده و یکی از اولین قسمتهای ساخته شده از مجموعه ی آرامگاه می باشد.
 
 
 
مسجد نظامیّه - ابرقو،
 
مسجد نظامیّه - ابرقو،.
 
 
 
مناره ی باغ قوش
 
یک بنای وسیع، که در حدود سالهای 709-729 هجری شمسی ساخته شده و تنها قسمتهایی از آن باقی مانده است
 
 
 
مقبره شیخ عبد الصّمد اصفهانی، نطنز
 
مقبره شیخ عبد الصّمد اصفهانی، نطنز.
 
 
 
آرامگاه امام زاده حسین، قزوین
 
آرامگاه امام زاده حسین، قزوین.
 
 
 
مسجد جامع در یزد
 
طرح هایی از کوفی مربعی موجود در محراب مسجد جامع یزد. این بنا در قرن 6 هجری قمری ساخته شده و پس از آن طی مراحل مختلف قسمتهای زیاد دیگری به آن افزوده شده است
 
 
مدرسه ی غیاثیه، خرگرد
 
مدرسه ی غیاثیه، خرگرد، ایران
 
 
حرم مطهر امام رضا علیه السلام، مشهد
 
حرم مطهر امام رضا علیه السلام محل دفن هشتمین امام شیعیان می باشد. در پایان قرن سوم هجری یک بنای دارای گنبد دراین مکان ساخته شد. بیش از هزار سال این مکان مورد تخریب واقع شده و از نو بازسازی شده است، علاوه بر اینکه به وسعت آن مرتب افزوده شده است. در سال 821 هجری قمری همسر شاهرخ تیموری، گوهرشاد خاتون دستور و پول ساخت یک مسجد زیبا را در کنار حرم مطهر داد که امروزه مسجد گوهرشاد نامیده می شود. امروزه این مجموعه شامل موزه، کتابخانه، قبرستان، مسجد، و قسمتهای مختلف دیگر می باشد، و سالانه حدود 15 تا 20 میلیون زائر به این مکان مقدس مشرف می شوند.
 
 
 
آرامگاه پیربکران، لنجان
 
پیر بکران در لنجان مقبره ی محمد بن بکران، یک شیخ صوفی است که در همین مکان به تعلیم شاگردان خود می پرداخته است. پس از وفات وی در 682 هجری شمسی این بنا، آرامگاه وی شد.
 
 
 
مسجد جمعه، اصفهان
 
مسجد جمعه در اصفهان، از حدود سال 150 هجری شمسی تاکنون مرتبا در حال ساخت، بازسازی، گسترش، و اصلاح و نوسازی بوده است. این مسجد از شاهکارهای معماری اسلامی به شمار می رود.
 
 
 
مدرسه امامي - اصفهان
 
مدرسه امامي - اصفهان - ایران.
 
 
 
امامزاده اسماعیل و مسجد شعیای نبي - اصفهان
 
امامزاده اسماعیل و مسجد شعیای نبي - اصفهان.
 
 
 
مدرسه ی نیماورد، اصفهان، ایران
 
مدرسه ی نیماورد، اصفهان، ایران.
 
 
 
آرامگاه مولانا شیخ زین الدّین ابوبکر تایبادی، تایباد،
 
آرامگاه مولانا شیخ زین الدّین ابوبکر تایبادی، تایباد،
 
 

قزاقستان

 
 
 
مقبره ی احمد یساوی، یاشی، قزاقستان
 
این مجموعه بنای یادبود و مقبره در سالهای 768 و 778 هجری شمسی توسط تیمور برای قبر شیخ صوفی، خواجه احمد یساوی ساخته شد
 
 

ترکیه

 
 
 
آرامگاه زينال بي، حسن کیف،
 
آرامگاه زينال بي، حسن کیف،
 
 
 
مناره کیزلار کامي حسن کیف، حسن کیف،
 
مناره کیزلار کامي حسن کیف، حسن کیف،
 
 

ازبکستان

 
 
 
قصر آق سرای، شهر سبز، ازبکستان
 
قصر آق سرای در شهر سبز، که توسط تیمور ساخته شد. امروزه تنها ویرانه ای از مدخل ورودی بنا باقی مانده است
 
 
مسجد بی بی خانم در سمرقند
 
طرح هایی از کوفی مربعی موجود در مسجد بی بی خانم در سمرقند، که در فاصله ی سالهای 773-783 هجری شمسی ساخته شده است. مسجد بی بی خانم که تیمور دستور ساخت آن را داد قرار بود با ارتفاع 44 متر حیرت همگان را برانگیزد. ولی محدودیت های مربوط به تکنیک های ساختمان سازی در آن زمان باعث شد که بنا قبل از به اتمام رسیدن شروع به فروریختن کند. این بنا متحمل خسارت های زیادی ناشی از زمین لرزه ی سال 1276 هجری شمسی گردیده است.
 
 
مجموعه ی دارالسیاده
 
نماد هایی از کوفی مربعی موجود در مجموعه بنای دارالسیاده، در شهر سبز ازبکستان که در طول سالهای 754-783 هجری شمسی ساخته شده است
 
 
مقبره ی گورمیر، سمرقند، ازبکستان
 
این مقبره را تیمور برای نوه ی خود محمد سلطان، که در نبردی در سال 782 هجری شمسی کشته شد، ساخت. خود تیمور هم در سال 784 در همین قبرستان دفن شد. آخرین عضو خانواده ی تیمور که در قبرستان گورمیر به خاک سپرده شد الغ بیگ بود
 
 
مدرسه ی شر دور در سمرقند
 
مدرسه ی شر دور در میدان راجستان سمرقند واقع شده است. این مدرسه در قرن یازدهم قمری در فاصله ی سالهای 998 و 1015 هجری شمسی ساخته شده است. بنابر یک کتیبه، ساخت این بنا توسط عبدالجبار و دکوراسیون آن توسط محمد عباس انجام شده است.
 
 
قبرستان شاه زنده، سمرقند، ازبکستان
 
گورستان شاه زنده یک مجموعه از قبر ها و آرامگاه هایی است که در فاصله ی قرون پنج و نه قمری، در اطراف مقبره ی قاسم،پسرعموی حضرت محمد صلی الله علیه و آله، ساخته شده است. تیمور بسیاری از زنان فامیل خود را در قبرستان شاه زنده به خاک سپرد. الغ بیگ یک دروازه ی یادبود، و یک سری تراس در فاصله ی سالهای 813-814 هجری شمسی برای این مجموعه ساخت.
 
 
مقبره ای در مجموعه ی دارالتلاوة در گوک گنبد، شهرسبز
 
مقبره ای در مجموعه ی دارالتلاوة در گوک گنبد، شهرسبز.
 

[صفحه ی اصلی] کوفی مربعی در معماری